Aktualno

3. februar 2020

Sodobna arhitektura družinskih hiš

Ko pričnete razmišljati o gradnji lastne hiše, imate dve možnosti. Prva je, da se s polno glavo idej odpravite do projektanta oziroma arhitekta, ki naj bi vaše zamisli pretvoril v načrt sanjskega domovanja. Druga možnost pa je, da si ogledate že obstoječe tipske načrte ter podobo svojega bivačišča izberete med njimi.

Sodobna arhitektura družinskih hiš sledi željam in potrebam sodobnega človeka. Danes tretjino svojega časa ali celo še več preživimo v službi, zato naj bi bil dom skupek prostorov, kjer se počutimo sproščeno, neobremenjeno in 'domače', ne pa le skupek zidov znotraj katerih živimo. To pomeni, da se gradijo hiše, ki so že na zunaj estetske in 'prijazne', znotraj pa predvsem funkcionalne. Tipski načrti današnjega časa so tem potrebam in željam prilagojeni. V njih so zajete kakovostne arhitekturne rešitve za vsakdanjo rabo, ki ponujajo visoko kulturo bivanja. 

Če se odločite za tipski načrt, ni nujno, da se ga stoodtotno držite. Tipski načrti so prilagodljivi: vsaka hiša je na začetku tip in na koncu unikat, ki upošteva tako vaše želje kot lastnosti terena ter urbanistične zahteve lokacije. Da si boste prednosti tipskega načrta nekoliko lažje predstavljali, pomislite na montažne hiše. Razlika v klasični in montažni gradnji je očitna, sicer pa so si stvari precej podobne. Tudi načrti montažnih hiš so pravzaprav tipski - hiša je namreč v osnovi zarisana in začrtana, dovoljuje pa nekaj prilagoditev ter samostojne odločitve glede variabilnih elementov.

Preden sploh pričnete razmišljati o načrtu ali gradnji, se pozanimajte o tem, kakšne stavbe je na lokaciji dovoljeno graditi oziroma kakšna urbanistična določila veljajo za vašo parcelo. Nobenega smisla ni, da bi si načrte ogledovali prej - sicer se vam lahko zgodi, da izberete hiško z ravno streho, nato pa se izkaže, da lahko gradite zgolj hišo z dvokapno streho, pri kateri je natanko določen tudi naklon. 

Vir: SLONEP

© 2013-2019 REP d.o.o.
Vse pravice pridržane.
Avtorji: Brigada
REP d.o.o.
Partizanska cesta 30
6210 Sežana
T
+386 (0)5 731 31 90
M
+386 (0)41 65 12 13
F
+386 (0)5 731 31 81
E
info@rep.si

Želite prejemati koristne informacije in nasvete s področja vrednotenja nepremičnin?